Poziom 2 WSET

Poziom 2 WSET – Level 2 Award in Wines to ponad 20 godziny wspólnej nauki (5 lub 8 spotkań, lub intensywne weekendy) i ponad 40 przetestowanych win oraz dodatkowe godziny nauki własnej (zalecane 12 godzin).

Kurs pozwala czuć się swobodnie w większości sytuacji związanych z winem – w sklepie winiarskim, restauracji, w czasie rozmowy z dostawcą czy klientem.

WSET Poziom 2 systematyzuje i pogłębia wiedzę o winach. Kurs pomaga swobodnie rozpoznawać wina:

– na etapie czytania etykiety w sklepie/u importera, czy nazwy w menu restauracji- rozumieć konsekwencje informacji na etykiecie (co będzie oznaczał dany szczep z danego kraju, apelacji, wyprodukowany określoną metodą)

– na etapie degustacji rozumieć czy dlaczego wino nam smakuje lub nie i czy jest to typowe dla takiego wina, czy wynika z innych czynników.

Zajęcia łączą praktyczną naukę systematycznej analizy i oceny wina oraz przydatnej teorii na temat produkcji, szczepów, regionów i łączenia smaków jedzenia z winami.

Prowadzone wspólnie przez Tomasza Koleckiego (wielokrotny mistrz Polski Sommelierów), Pawła Białeckiego (exsommelier Atelier Amaro),  Izę Kamińską (dziennikarka winiarska) i Szymona Milonasa (nauczyciel WSET) dają uzupełniające się perspektywy wiedzy i doświadczenia.

 

Wersja LIVE ONLINE na czas ograniczeń związanych z COVID -19

Kurs to osiem dwugodzinnych spotkań prowadzonych na zasadzie transmisji na żywo z wykorzystaniem materiałów normalnie przekazywanych w czasie zajęć.  Zajęcia prowadzone są w języku polskim, egzamin testowy odbędzie się w języku angielskim (zapewne w maju 2020).  

Zajęcia prowadzone przez Szymona Milonasa w formie video konferencji z degustacją win i odwołaniem do podręcznika.

Przed zajęciami uczestnicy otrzymują kurierem próbki win związanych z programem zajęć oraz wydrukowany podręcznik WSET 2

Kurs jest kopią tego co normalnie dzieje się w sali zajęć, tylko na odległość.

Zalety kursu LIVE ONLINE:

  • zajęcia po polsku,
  • bieżący kontakt z prowadzącym zajęcia (pytania, czat online)
  • próbki wina do wspólnej degustacji
  • określone godziny zajęć ( 8 x 2 godziny ) i zwarta formuła ( 4 tygodnie )

Cena
1951 zł netto (2400 zł brutto) w tym przesyłka kurierska z podręcznikiem i próbkami win. 

Warunkiem uruchomienia kursu, jest zebranie się grupy 12 osób.  

Wersja ONLINE E-learning asynchroniczny 

Online – oznacza, że kurs oferowany na platformie Online Classroom prowadzonej przez WSET w Londynie. Nie jest potrzebne dodatkowe oprogramowanie do uczestnictwa w kursie. 

E-learning oznacza, że student samodzielnie przechodzi przez formę przygotowanej wcześniej interaktywnej prezentacji. Zawiera ona nie tylko slajdy ze zdjęciami i tekstem ale również ćwiczenia, filmiki video oraz quizy. 

Asynchorniczność oznacza, że nie ma określonych godzin i tempa zajęć, a materiały są przygotowane wcześniej i gotowe do wyświetlenia. Przez 5 tygodni od rozpoczęcia kursu możesz liczyć na wsparcie emailowe lub telefoniczne edukatora WSET z Wine rePublic (w godzinach pracy biura – poniedziałek-piątek 9-17), ale nie ma zaplanowanych spotkań z jego udziałem.  Rozpocząć i przejść kurs we własnym tempie w ramach 5 tygodni od momentu rozpoczęcia kursu, a dostęp do materiałów  masz przez 12 miesięcy.  

Student decydujący się na tę formę zajęć uzyskuje 12 miesięcy dostęp do platformy WSET i może odbyć 5 tygodniowy kurs składający się z 6 modułów zajęć.    

Cena
1220 zł netto (1500 zł brutto)/os (dostęp do platformy i egzamin)

WSET 2 Organizacyjnie

Dla kogo?
Dla ludzi z branży HoReCa, profesjonalnych sprzedawców, restauratorów, handlowców i kelnerów oraz dla pasjonatów wina, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę o winie.

Ludziom z branży pomoże zarządzać kartą win lub sprzedawać wina, pasjonatom czuć się pewnie w większości sytuacji związanych z wybieraniem, dobieraniem i smakowaniem wina.

Program
– Szczepy i regiony winiarskie na świecie – omówienie i degustacyjna analiza kilkunastu szczepów białch i czerwonych (m.in. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Semillion, Chenin Blanc, Viognier, Garganega, Torrontes, Muscat, Prosecco; Pinot Noir, Cabernet-Sauvignon i Franc, Merlot, Syrah, Grenache,  Tempranillo, Sangiovese, Malbec, Zinfandel-Primitivo)

– Czytanie etykiet i słownictwo związane z winem – różnice między francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi, nowoświatowymi

– Czynniki wpływające na jakość i cechy wina – od klimatu i gleby przez metody uprawy, fermentacji, starzenia

– Zasady dobierania win do potraw – połączenia smaków i ćwiczenia z doboru

– Degustacja oraz ocena wina według systemu WSET Systematic Approach to Tasting (minimum 44)

Egzamin testowy – 50 pytań wielokrotnego wyboru (wymagany bierny angielski).

Sylabus kursu można pobrać tutaj.

Jeśli chcesz zobaczyć jak wyglądają przykładowe pytania na egzaminie WSET, spróbuj swoich sił w naszym quizie.

Quiz WSET II

Cena
1951 netto (2 400PLN brutto)  – możliwa płatność ratalna 1/3 przed kursem, 1/3 w połowie, 1/3 przed egzaminem

Terminy sesji

OnLine Live Czerwiec 2020 10, 12, 15, 17, 19, 22, 24, 26 czerwca 2020 od 18.00 do 20.00, Zajęcia prowadzone przez Szymona Milonasa w formie video konferencji z degustacją win i odwołaniem do podręcznika. Próbne łączenie poniedziałek 9 czerwca o 18.00 Egzamin (wstępnie wersja w sali)  3 lipca o 18.00 w Hotelu Bristol w Warszawie.  

Kurs obejmuje 5 spotkań po około 4 godziny (lub  weekendowo) + spotkanie egzaminacyjne (około 1,5h), podręcznik z ćwiczeniami i materiały dodatkowe, degustację ponad 40 win, egzamin.
Uczestnikom kursu na poziomie drugim zalecane jest przynajmniej 12 godzin pracy własnej w oparciu o materiały z kursu.

Istnieje możliwość indywidualnego ustalenia terminu dla grup od 12 osób.

Wszyscy uczestnicy rejestrujący się na kursy muszą mieć ukończone 18 lat.

Zapisz się na kurs