Brunello di Montalcino – perełka toskańskiego winiarstwa

Brunello di Montalcino to jedno z najbardziej cenionych włoskich win, uznawane za synonim klasy, jakości i długowieczności. Jego historia sięga XIX wieku, kiedy to lokalny rolnik Clemente Santi zidentyfikował i wyodrębnił odmianę Sangiovese. Przygodę kontynuował jego wnuk, Ferruccio Biondi-Santi, który jako pierwszy zaczął eksperymentować z uprawą szczepu w okolicach toskańskiego miasteczka Montalcino. Dzięki unikalnym warunkom klimatycznym i glebowym, udało mu się uzyskać trunek o wyjątkowej strukturze i bogactwie aromatów. Pierwsze Brunello powstało w 1888 roku, a nazwę swą przypuszczalnie zawdzięcza ciemnemu zabarwienie owoców. Brunello to zdrobnienie od włoskiego słowa „bruno”, w przekładzie znaczącego tyle, co „ciemny”. 

W XX wieku popularność wina wzrosła, a w 1980 roku Brunello di Montalcino, jako pierwszy włoski region, uzyskało najwyższą włoską klasyfikację DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), co podkreśliło jego jakość. Obecnie należy do najdroższych oraz najbardziej poszukiwanych win włoskich. Współczesne Brunello produkowane jest według ściśle określonych zasad –wytwarzane jest wyłącznie z winogron szczepu Sangiovese, rosnących na obszarze gminy, musi leżakować co najmniej pięć lat, z czego minimum dwa lata w beczkach dębowych. Dodatkowy rok starzenia uprawnia do użycia na etykiecie oznaczenia Riserva. Przed wprowadzeniem do obrotu, badane jest przez specjalną komisję, która zatwierdza zgodność produkcji z przyjętymi zasadami. Kontroli podlega między innymi pochodzenie winogron, wysokość zbiorów z hektara oraz czas starzenia w beczkach i butelkach. 

Brunello di Montalcino jest winem wyjątkowym z kilku powodów. Po pierwsze, jego wyjątkowość wynika z unikalnego regionu, w którym są uprawiane winogrona odmiany Sangiovese. Montalcino słynie z najsuchszego i najcieplejszego klimatu w całej Toskanii, co przyczynia się do intensywnego, głęboko czerwonego koloru Brunello. Winorośla dojrzewają na wysokości około 400 metrów nad poziomem morza w północno-wschodniej części i zbiera się je tylko ręcznie. Aromat Brunello jest mocny i zawiera nuty wiśni, śliwek i fiołków. W tle są delikatne akcenty jagód, wanilii czy cynamonu, które łącza się ze smakiem czekolady i tytoniu. W ustach wino jest łagodne, eleganckie i jedwabiste, a owocowe nuty zostawiają długi, zapadający w pamięć posmak. Ciekawostką jest fakt, że Brunello ma doskonały potencjał starzenia – najlepsze roczniki mogą dojrzewać nawet kilkadziesiąt lat, stając się coraz bardziej złożone i eleganckie. 

Jeśli szukasz idealnego połączenia z Brunello, wybierz steki z wołowiny- ich smak doskonale zagra z bogatymi nutami owocowymi i tytoniowym akcentem wina. Jego wyrazisty charakter i silny bukiet doskonale podkreślą smak dziczyzny. Znakomitym kompanem będą też grzyby, które doskonale harmonizują z Brunello. Risotto bądź pasta z truflami wprowadzi nutkę dekadencji.

Dla miłośników wina wizyta w Montalcino to obowiązkowy punkt podróży po Toskanii. Degustacje w rodzinnych winnicach, malownicze krajobrazy i lokalna kuchnia sprawiają, że poznanie Brunello di Montalcino to niezapomniane doświadczenie, które łączy historię, tradycję i pasję do winiarstwa.

SŁAWEK SZCZEPANIAK

Autorem tekstu jest Sławomir Szczepaniak.

Pasjonat win włoskich, obecnie kończy kurs WSET 3. Wcześniej związany z gastronomią przez kilkanaście lat, teraz zagłębia się w tajniki wiedzy winiarskiej. Cel na przyszły rok to tytuł Italian Wine Scholar.

 

Email  [email protected]
Telefon  +48 573 009 574

Scroll to Top