Blog

Znajdziesz tu szczegółowe recenzje win z różnych zakątków globu, które pomogą w wyborze idealnej butelki. Każdy wpis to także podróż przez historię winiarstwa i tradycje regionów słynących z produkcji wina. Autorzy dzielą się swoimi doświadczeniami oraz poradami, jak najlepiej cieszyć się tym wyjątkowym napojem. To idealne źródło wiedzy dla wszystkich, którzy chcą poszerzyć swoje horyzonty w świecie wina.

Sauska – nowoczesność w sercu tradycji

Węgierskie winiarstwo – tradycja i odrodzenie Winiarstwo na Węgrzech ma długą historię, sięgającą czasów rzymskich. Kraj posiada 22 oficjalne regiony winiarskie, z których najbardziej znane to Tokaj, Eger, Villány, Szekszárd i Badacsony. Węgierskie szczepy, takie jak Furmint, Hárslevelű, Kékfrankos i Juhfark, stanowią o unikalności lokalnych win. Po okresie stagnacji w czasach komunizmu, od lat 90. XX wieku nastąpił renesans […]

Sauska – nowoczesność w sercu tradycji Czytaj dalej »

Vinho Verde – Eliksir młodości

Gdyby przywołać co kojarzy nam się z Portugalią to poza pięknymi krajobrazami, gorącymi plażami, melancholijną muzyką Fado i oliwą z oliwek jednym tchem wymienić musimy Porto, Maderą i Vinho Verde. To ostatnie w przeciwieństwie do dwóch wcześniej wymienionych win nie jest winem wzmacnianym a młodym tzw. zielonym winem o niskiej zawartości alkoholu i orzeźwiających właściwościach. Zielonym nie dlatego, że robimy

Vinho Verde – Eliksir młodości Czytaj dalej »

Carnuntum pełne charakteru!

Wybierając się z Naszego kraju w kierunku Italii nie w sposób pominąć jeden z najstarszych regionów winiarskich na starym kontynencie jakim jest Carnuntum. Wciśnięty między dwie naddunajskie stolice Wiedeń i Bratysławę oferuje idealne warunki do uprawy winorośli dzięki ciężkim glebom gliniastym, lessowym oraz wapiennym. Przyczynia się do tego wietrzny i łagodny panoński klimat, sprawiający, że

Carnuntum pełne charakteru! Czytaj dalej »

Przewijanie do góry