Blog

Znajdziesz tu szczegółowe recenzje win z różnych zakątków globu, które pomogą w wyborze idealnej butelki. Każdy wpis to także podróż przez historię winiarstwa i tradycje regionów słynących z produkcji wina. Autorzy dzielą się swoimi doświadczeniami oraz poradami, jak najlepiej cieszyć się tym wyjątkowym napojem. To idealne źródło wiedzy dla wszystkich, którzy chcą poszerzyć swoje horyzonty w świecie wina.

Vinho Verde – Eliksir młodości

Gdyby przywołać co kojarzy nam się z Portugalią to poza pięknymi krajobrazami, gorącymi plażami, melancholijną muzyką Fado i oliwą z oliwek jednym tchem wymienić musimy Porto, Maderą i Vinho Verde. To ostatnie w przeciwieństwie do dwóch wcześniej wymienionych win nie jest winem wzmacnianym a młodym tzw. zielonym winem o niskiej zawartości alkoholu i orzeźwiających właściwościach. Zielonym nie dlatego, że robimy […]

Vinho Verde – Eliksir młodości Czytaj dalej »

Carnuntum pełne charakteru!

Wybierając się z Naszego kraju w kierunku Italii nie w sposób pominąć jeden z najstarszych regionów winiarskich na starym kontynencie jakim jest Carnuntum. Wciśnięty między dwie naddunajskie stolice Wiedeń i Bratysławę oferuje idealne warunki do uprawy winorośli dzięki ciężkim glebom gliniastym, lessowym oraz wapiennym. Przyczynia się do tego wietrzny i łagodny panoński klimat, sprawiający, że

Carnuntum pełne charakteru! Czytaj dalej »

Brunello di Montalcino – perełka toskańskiego winiarstwa

Brunello di Montalcino to jedno z najbardziej cenionych włoskich win, uznawane za synonim klasy, jakości i długowieczności. Jego historia sięga XIX wieku, kiedy to lokalny rolnik Clemente Santi zidentyfikował i wyodrębnił odmianę Sangiovese. Przygodę kontynuował jego wnuk, Ferruccio Biondi-Santi, który jako pierwszy zaczął eksperymentować z uprawą szczepu w okolicach toskańskiego miasteczka Montalcino. Dzięki unikalnym warunkom klimatycznym i glebowym, udało mu

Brunello di Montalcino – perełka toskańskiego winiarstwa Czytaj dalej »

Beaujolais est arrive!

Tytułowe hasło nie oznacza wyłącznie święta beaujolais nouveau – najmłodszego wina Francji często o dyskusyjnej jakości, zalewającego Europę każdego roku w trzeci czwartek listopada. Odnosi się również do całego regionu, którego świetnej jakości wina, od dłuższego czasu konsekwentnie wypracowują sobie miejsce na winiarskich salonach i w kartach win najlepszych restauracji na świecie. Wtórują temu procesowi sommelierzy na degustacjach i eksperci

Beaujolais est arrive! Czytaj dalej »

Scroll to Top